Internationaal Verbroederingstreffen in het kader van 75-jaar vrijheid

C

 

Bevrijding Venray

1940-1945 een periode, die niemand meer wil meemaken, de Tweede Wereldoorlog  wat een verschrikkelijke tijd. Nu 75 jaar later leven we in vrijheid: Vrijheid in meningsuiting, diversiteit, religie en ga zo maar door. Elk jaar opnieuw vieren wij de bevrijding en onze vrijheid. In het jubileumjaar: 75 Jaar vrijheid. Deze vrijheid wordt groots gevierd.

Schutterijen en schuttersgilden verbroederen al eeuwen. Sinds eeuwen verbroederen de schutters en stellen zij zich dienstbaar op voor de gemeenschap. Het gevoel van verbroederen is de schutters niet vreemd, wat samen waren wij één en samen blijven wij één. De Wereldoorlog bracht een hiaat met zich mee, maar 75 jaar later hebben de Europese schutterijen zich weer gevonden en vieren verbroedering. Aartshertog van Oostenrijk, Karl von Habsburg-Lotharingen riep in 2018 het Europese schutterswezen met circa 1 miljoen leden uit tot de grootste vredesbeweging in Europa.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Herman Kaiser, voorzitter van het Limburgs burgercomité 75 jaar vrijheid het schutterswezen benaderde om ter viering van 75 jaar vrijheid een internationaal verbroederingstreffen te organiseren, bij voorkeur in Noord-Limburg, waar op 3 maart 1945 Well en Arcen als laatste Limburgse plaatsen werden bevrijdt, terwijl vanaf 12 september 1944 Mesch als eerste werd bevrijdt.

Het is dan ook een groot voorrecht om in het weekend van zaterdag 28 en zondag 29 maart 2020 in het Venrayse centrum een groot Internationaal Verbroederingstreffen te organiseren, waarbij de provinciale bevrijding wordt gevierd. Een weekend, waarin muziek,  dans, zang, cultuur, diversiteit samenkomen. Onder het motto ‘ Alles komt samen in Venray’ nodigen we muziekverenigingen (Joekskapellen, schutterijen, harmonieën, schützenvereine, fanfares uit Nederland, België, Duitsland en Polen), dansgroepen, majorettekorpsen en zanggroepen van harte uit om aan ons provinciaal verbroederingstreffen deel te nemen. Er volgt o.a. een bevrijdingsstoet, een Taptoe, een programma in de Schouwburg).

Voor de Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray is het bijzonder eervol om dit evenement te mogen organiseren, wat zeker geen sinecure is. Met de inzet van ons bestuur, leden en vrijwilligers gaan we er volop voor om dit evenement tot een geweldig evenement  te maken. Na een grondige inventarisatie zijn wij van mening dat er een zeer representatief programma wordt geboden met entertainment voor alle leeftijdscategorieën.

 

75jaar